Bergen en Sint-Pieters-Leeuw krijgen groenere rustplaatsen

In een voortdurende inspanning om sombere en grijze begraafplaatsen te transformeren tot een levendige en groene laatste rustplaats, hebben ook dit jaar verschillende gemeenten beroep gedaan op Krinkels om de vergroening van enkele kerkhoven te realiseren. Zo hebben we er verschillende vergroend in onder andere Bergen en Sint-Pieters-Leeuw, waarbij de werken steeds gericht zijn op het verminderen van onderhoud, het bevorderen van de biodiversiteit en het creëren van een esthetisch aangename omgeving.

De vergroeningsmaatregelen omvatten het aanleggen van bloemenweides, de aanplant van bloemrijke borders, de toevoeging van kleine plantjes tussen de graven,… Er zijn dan ook bewuste keuzes gemaakt bij het selecteren van de planten en bloemen. Inheemse planten kregen prioriteit en er werd de voorkeur gegeven aan onder andere droogteresistente variëteiten, zoals vetplanten en mediterrane planten, maar vooral planten die interessant zijn voor de biodiversiteit.

De aanleg van bloemenweiden op voormalige grasvelden is niet alleen gunstig voor het verminderen van onderhoud, namelijk minder frequent maaien, maar is opnieuw heel voordelig om de biodiversiteit te bevorderen. De bloemen trekken verschillende kleine diertjes aan, waarna vogels deze diertjes komen opeten enzovoort. Een heus domino-effect wat een positieve ecologische impact creëert op de omgeving.

Een opvallend kenmerk van deze vergroening was de ontharding van paden. Om het hitte-eilandeffect tegen te gaan, werd het grootste deel van de bestaande verharding vervangen door waterdoorlatend materiaal zoals grindgazon. Daarnaast werden er ook wadi’s aangelegd om de waterhuishouding van het terrein te verbeteren.