Haven van leven: Ecologisch onderhoud brengt biodiversiteit tot bloei

In de haven van Antwerpen hebben we enkele projecten lopende omtrent ecologisch onderhoud. Dit onderhoud zorgt ervoor dat de biodiversiteit verder wordt ontwikkeld in de omgeving en dat ook de voortplantingshabitat optimaal blijft voor de diersoorten die er wonen. Deze diersoorten zijn meer bepaald oeverzwaluwen en amfibieën.

In de wintermaanden maken we namelijk enkele taluds in de haven opnieuw recht. Door deze taluds recht te maken, creëren we een ideale omgeving waarin oeverzwaluwen in het voorjaar hun nesten kunnen bouwen. Om verstoring van de vogels te minimaliseren doen we dit doelbewust in de winter, vermits de vogels dan naar het zuiden trekken.

Het aantal nesten varieert opmerkelijk. In sommige taludwanden, waar we nog geen onderhoudswerken hebben verricht, zijn nog niet veel nesten aanwezig, terwijl andere wanden tot wel 25 nesten huisvesten. Dit benadrukt het belang van het blijven aanbieden van geschikte broedplaatsen.

Ook het onderhouden van de paddenpoelen in de haven doen we meestal tijdens de wintermaanden, aangezien de padden en salamanders zich diep onder de grond terugtrekken of elders vertoeven. Door onder andere de poelen opnieuw uit te diepen, kunnen we hun leefgebied nieuw leven inblazen. Langzamerhand slibben ze namelijk vaak dicht en het is van belang dat deze paddenpoelen gedurende het grootste deel van de zomer water bevatten.

Onze inspanningen zijn erop gericht om een gezonde en evenwichtige omgeving te behouden voor deze bijzondere bewoners en we zijn trots op het werk dat we verrichten om deze kleine, maar vitale ecosystemen te beschermen.