Krinkels creëert groen paradijs in Bellewaerde Park!

Met groot enthousiasme delen wij mee dat er in Bellewaerde Park te Ieper volop wordt gewerkt aan een nieuwe wereld: Mundo Amazonia. Krinkels speelt een cruciale rol in dit project, waarbij een weelderige omgeving wordt gecreëerd om het avontuur nog intenser en spectaculairder te maken.

Begin februari kregen we een exclusieve blik achter de schermen van de nieuwe parkzone, voorheen bekend als de thuisbasis van de geliefde 'kevertjes'. Het voormalige westerndorp heeft plaatsgemaakt voor een gloednieuwe Amazonewereld met drie nieuwe attracties: 'Amazonia’, ‘Brazilian Buggies’ en ‘Rio de Cacao’, waarbij Krinkels de volledige omgevingsaanleg verzorgt. Dit omvat onder andere het aanplanten van bomen, struiken en vaste planten, het plaatsen van waterafvoer, verhardingen, afboording en alle toebehoren.

Het groene paradijs dat wordt gecreëerd omvat verschillende lagen, net zoals te vinden is in de natuur. Zo worden er zo'n 180 grote bomen aangeplant, waarvan de grootste tussen de 12-18 meter hoog zijn. Deze bomenlaag, bestaande uit inheemse soorten zoals Iep, Berk, Eik, Esdoorn en Haagbeuk, vormt de bovenste laag in het nieuwe deel van het park. Daaronder worden meerstammige bomen met een exotisch uiterlijk geplaatst die het 'Amazone'-gevoel versterken.

Verder wordt er een struiklaag voorzien met wintergroene heesters, bamboe's en bloeiende planten, en een kruidlaag met maar liefst 12.500 vaste planten. Tussen de planten wordt bevloeiing aangebracht, met als doel een moslaag te laten ontwikkelen.

Om dit groen te laten gedijen, wordt er 1400 kubieke meter grond aangevoerd. Dit alles vereiste een grondige voorbereiding, die zo'n 2 jaar in beslag nam. Vanaf dag 1 werd er gewerkt vanuit 4 pijlers: plantkwaliteit, bodem, water en beheer. Specifieke aandacht ging uit naar het vinden van kwekerijen met bomen, heesters en planten van het juiste formaat, en naar het creëren van een optimale bodem met de juiste samenstelling en voedingsstoffen.

Daarnaast zorgden we voor de fundering van de wachtrij, de infrastructuurwerken van de nieuwe wereld zoals leidingen en drainage en 3500m² verharding die het thema van ‘Mundo Amazonia’ zou versterken. We kozen hier zorgvuldig voor verschillende soorten klinkers en flagstones om de juiste sfeer van een Amazone-rivier na te bootsen.

Er werden betonklinkers geplaatst in twee verschillende kleuren, namelijk roodtinten en grijstinten, en in twee verschillende legverbanden, wildverband en elleboogverband. Deze variatie in kleur en legverband zorgt voor een dynamisch ogend oppervlak, passend bij het thema van het regenwoud. Verder maakten we gebruik van flagstones die rechtstreek uit de steengroeve van Gres du Bois d’Anthisnes kwamen. Deze rotsstenen werden toegevoegd tussen de klinkers en werden zorgvuldig geplaatst om een organische en natuurlijke uitstraling te creëren, waarbij bezoekers zich werkelijk in het hart van de Amazone wanen.

Het project kende ook zijn uitdagingen, zoals de zeer natte winter in combinatie met kleigrond. Desondanks zullen we erin slagen om de strakke deadline te halen, dankzij een sterk projectmanagement, uitgewerkt samen met de projectleiders, bouwheer en studiebureau, en de inzet van onze ervaren vakmensen die 6 dagen op 7 in de weer zijn in Ieper met ons aangepast machinepark.

Na de opening voorziet Krinkels een jaar opvolging om alle plantgoed een geslaagde groei te garanderen. Dit alles, samen met de realisatie van verharding en infrastructuurwerken, toont de expertise en toewijding van het Krinkels team in het creëren van een heuse levendige jungle in Bellewaerde Park.