Mechelse groene parel krijgt weer glans

In maart startten we met de restauratie van de eeuwenoude tuin van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. Meer groen, een verbluffende ‘haha’ en een beheersplan transformeren de stiltetuin in een ware oase voor bezoekers. Die zijn er deze zomer al welkom.

TERUG NAAR 1835

We herstellen deze groene parel in hartje Mechelen volledig in zijn oorspronkelijke staat, zoals hij in 1835 aangelegd werd. Tot 1914 liep de rivier de Melaan er dwars doorheen. Deze loopt nu in een riool, en kunnen we dus jammer genoeg niet weer openleggen.

‘HAHA’ SPLITST TUIN IN TWEE

De oplossing was een ‘haha’: een droge gracht met een helling en de oude kademuur. Het was een huzarenstuk om die uit te graven, maar hij bleek in goede staat. De haha dient als natuurlijke scheiding tussen het publiek gedeelte en het privédomein van de aartsbisschop.

GROEN BEHEER

In de landschapstuin moesten we vijf oude bomen vellen. Dat maakten we ruimschoots goed door 33 nieuwe bomen aan te planten. We braken een oude betonnen vijver af om plaats te maken voor extra grasland.

Op basis van het tuinontwerp van 1835 stelden we een beheersplan op. Het toont de groendienst de gewenste toekomstige evolutie, voor een gemakkelijk en correct onderhoud.

BEKIJK DE VIDEO