Nieuwe ecologische tuin bloeit op bij woonzorgcentrum 'VIVA Jette'

In een opmerkelijke samenwerking tussen OCMW Jette, Leefmilieu Brussel en het toegewijde team van Krinkels, heeft het woonzorgcentrum ‘VIVA Jette’ een frisse adem van groen ontvangen. Het OCMW nam in 2021 het besluit om de tuin van het woonzorgcentrum opnieuw vorm te geven, en vandaag delen we met trots het resultaat.

Krinkels kreeg carte blanche voor het project, waardoor onze experten zich van A tot Z konden verdiepen in het ontwerp en de uitvoering van de ecologische tuin. Ook de bewoners kregen inspraak in het ontwerp en konden meedelen wat er zeker niet mocht ontbreken in hun groene oase. Deze werd in twee zones verdeeld: de grote tuin, goed voor 1200m², en de therapeutische tuin of kleine moestuin die 350m² telt.

Een sleutelkenmerk van het ontwerp is de variatie tussen open en gesloten zones, wat zorgt voor boeiende en gevarieerde perspectieven terwijl je door de tuin wandelt. In lijn met een duurzaam ecologisch landschap, zijn de bestaande uitheemse bomen vervangen door inheemse soorten die bevorderlijk zijn voor de lokale fauna.

Om een thuis te bieden aan diverse diersoorten, werd er bewust gekozen voor een driedimensionaal ontwerp met boomsoorten van verschillende hoogtes en kroonvormen. De tuin werd ingevuld met onder andere een grote bloemenweide, nestkastjes, een dynamische vijver, een stapelmuur en fruitstruiken. Kortom, voor ieder wat wils om de natuur opnieuw een stapje dichter bij de mensen te brengen en de biodiversiteit te vergroten in een stedelijke omgeving.

De bewoners van ‘VIVA Jette’ waren alvast heel enthousiast over het resultaat en de activiteiten die waren ingepland om de nieuwe tuin te verkennen!